FUTBOL EĞLENCEYE VURGU YAPARAK TEMEL YAŞ BİÇİMLERİNDE DEVRİM YARATMAK

ALMANYA, ülkede 11 yaş altı çocukların futbol oynama şeklini değiştirecek yeni düzenlemeler başlattı.

DFB’nin çocuk ve genç futbolundan sorumlu Başkan Yardımcısı Ronny Zimmermann ile birlikte, eğlence ve oyuncu merkezli bir yaklaşım vurgulanacak ve şunları söyledi: “Yetişkinler gibi değil çocuklar gibi düşünmeliyiz. Sadece oyun içinde eğlence ve neşe geliştiren çocuklar futbolda kalır.”

Bu, çocukların küçük yaşlarda büyük taraflı oyunlar oynadığı, fiziksel veya teknik olarak daha az gelişmiş gençlerin topa sınırlı zaman ayırabildiği ve yetişkinlerin (ebeveynler, Antrenörler ve hakemler) seansları, bazen oyuncuların zararına olacak şekilde yönlendirir.

DFB’nin yeni düzenlemelerinin temel ilkeleri şunlardır:

  • küçük taraflı oyunlar.
  • kısa oyun süreleri.
  • Oyuncular, herkesin dahil olduğu düzenli olarak rotasyona tabi tutuldu.
  • Hakem yok ve antrenörler ve ebeveynlerden minimum katılım.
  • Resmi maçlar ve ligler yerine ‘oyun öğleden sonraları’ ve festivaller.
  • başlık pratik olarak ortadan kaldırıldı.

Düzenlemeler, 21 bölgesel derneğin tümünü kapsayan iki yıllık bir pilot aşamadan sonra uygulamaya konuldu ve bu süre zarfında çocuklardan “iyi deneyimler” ve “çok olumlu” geri bildirimler alındı. Ülkenin ‘futbol Parlamentosu’ olan DFB Bundestag, düzenlemeleri 11 Mart’ta resmen onayladı.

Bölgeler ve kulüpler, 2024/25 sezonunun başlangıcından itibaren uygulanmaları ZORUNLU olsa da artık yeni formatları uygulayabilir.

DFB yaptığı açıklamada, “Topla oynamak ve gol atmak, bu kadar çok çocuğun ve gencin futboldan zevk almasının ana nedenleridir.” Dedi. “Yeni oyun biçimleri, sahadaki tüm çocuklara mümkün olduğunca sık topu kendi ayaklarının altına alma, oyunda aktif rol alma, gol atma ve böylece kişisel bir duygu duygusuna sahip olma fırsatı vermeyi amaçlamaktadır. başarı.”

Değişiklikler, son dönem koçluk gurusu Horst Wein tarafından geliştirilen ‘Funino’ kavramından (‘eğlence’ ve ‘ino’ kelimelerinin bir sentezi olan, İspanyolca çocuk anlamına gelir) büyük ölçüde etkilenir.

İşte yeni biçimler hakkında biraz daha ayrıntı:

G-Gençlik (U6 & U7):

  • 2 v 2 veya 3 v 3.
  • Saha boyutu = 16m x 20m ila maksimum 28m x 22m.
  • Her takımda en fazla iki yedek oyuncu bulunur.
  • Oyun dört mini gol üzerinde oynanır, bu nedenle her takım iki gol savunur.
  • Goller sadece 2’ye 2 orta çizginin içinden ve 3’e 3 için altı metrelik bir “atış alanı” içinden atılabilir.
  • Kaleci yok.
  • Her golün ardından her iki takım da otomatik olarak birer oyuncu değiştirir.
  • Oyun öğleden sonraları , her biri en fazla 10 dakikalık yedi tura kadar maç önerilir. Her turdan sonra kazanan takımlar bir adım ilerler ve kaybeden takım bir adım geri çekilir. “Bu, birkaç aşırı sonuçla büyük ölçüde dengeli oyunlarla sonuçlanır, bu da daha dengeli bir performans düzeyi ve sonuç olarak çocuklar için daha az hayal kırıklığı ile sonuçlanır.” Takımlar ve oyuncular da seviyelerini bulacaklar.

F-Gençlik (U8 & U9):

  • 3’e 3 oyun (maksimum alan boyutu 28m x 22m) veya 5v 5 (maksimum 40m x 25m).
  • 3 v 3, G Youth için geçerlidir.
  • 5’e 5, ya dört mini gol (kalecisiz) ya da iki küçük saha golü (dört dış saha oyuncusu artı kaleci) ile oynanır.
  • Tur başına önerilen oynama süresi 12 dakikadır. Her turdan sonra kazanan takımlar bir adım, kaybeden takımlar bir adım ilerler.

E-Jugend (U10 ve U11):

  • 5 v 5 veya 7 v 7.
  • 5’e 5 F Gençlik için geçerlidir. Oyun her zaman şut veya top sürme ile yeniden başlatılır (G Youth ve F Youth için olduğu gibi).
  • 7’ye 7 (saha boyutu 55 x 35 m), her takımda altı dış saha oyuncusu ve bir kaleci olmak üzere iki küçük saha hedefinde oynanır.
  • Dört takımlı turnuva formatı ve her biri 2 x 12 dakikalık oyun süreleri önerilir. Oyuna taç atışı ile devam edilir.

DFB, “Yeni tasarım, futbolu ilgili yaş gruplarında daha çocuk dostu hale getiriyor” dedi. “Gruplar ne kadar küçükse, bireysel oyuncuların sahip olduğu top temasları o kadar fazla olur.

“Özellikle düşük performans gösteren veya fiziksel olarak yetersiz çocuklar, klasik yarışma formatlarında kaybedildi ve oyunun eğlencesini ve daha fazla gelişme şansını kaybetti.

“Yeni oyun biçimleri, çocuklara, genellikle topun başında olacakları ve bunu yaparken eğlenecekleri şekilde futbol oynamaları için daha iyi fırsatlar sunmayı amaçlıyor. Çocuk futbolunda, taktikler genellikle çok erken vurgulanır ve bu da futbolun temellerinin gelişimini etkiler. Birçok çalışma bunu göstermiştir. Değiştirilen oyun formları bu sorunu gidermeye yöneliktir.

“Futbol nedir? Oyun, eğlence, hedefler – yeni sistemin tam olarak desteklediği şey bu. Çocuklar (henüz) en iyi performans gösterenler arasında olmayan çocuklar bile birçok şekilde gol atabilirler.

“Ayrıca, çocuklar daha sık dripling yapıyor ve daha fazla top hareketlerine sahipler, bu da tekniği teşvik ediyor ve her bir çocuğun sporunu geliştiriyor. Savunma ayrıca 1:1 durumlarla daha yoğun ve bireysel olarak eğitilir.

Almanya ‘dünyanın zirvesine’ geri dönme planını ortaya koyuyor

“Geleneksel hakemler kullanılmıyor. Eğitmenler ve süpervizörler ortak oyun ustaları olarak hareket eder ve sadece gerektiğinde müdahale eder. Oyunlar sırasındaki kararlar mümkün olduğunca çocukların kendileri tarafından verilmelidir.

“Düşük yaş gruplarında (7’ye 7) daha önceki oyun biçimleriyle, daha yavaş ve daha az yetenekli oyuncuların topa zar zor ulaşması ve genellikle onları gerçek oyundan uzak tutan pozisyonlarda oynaması çok daha fazla bir durumdur.

“Yeni rekabet biçimleri kafa vuruşlarının neredeyse imkansız olmasını sağlıyor, çünkü oyun alanının boyutu önemli ölçüde daha küçük, taç atışı ve kale vuruşu top sürme ile yer değiştiriyor ve kaleci neredeyse hiç başlama vuruşu yapmıyor. Bu şekilde, DFB ve eyalet dernekleri, diğer bazı ulusal derneklerin uyguladığı gibi, yasaklar veya düzenlemeler uygulamak zorunda kalmadan genç yaşta yaşa uygun bir şekilde başlık açar.”

DFB, yeni düzenlemelerin 10.000’den fazla kulüpte 35.000 takımda yarım milyondan fazla çocuğu etkileyebileceğini öne sürdü.

TGG’nin daha önce bildirdiği gibi, bu değişiklikler birkaç yıldır hazırlık aşamasında.

Şubat 2019’da, DFB Milli Takımlar Direktörü Oliver Bierhoff, Almanya’nın ilk turda küçük düşürücü çıkışının arka planında ‘Zuruck an die Weltspitze’ (‘Dünyanın Zirvesine Dönüş’) başlıklı bir etkinliğe liderlik etti. 2018 Dünya Kupası ve 17 Yaş Altı Portekiz’deki Torneio Internacional’ı son sırada tamamladı.

Bierhoff, “Bireycilere yer vermemiz gerekiyor, daha fazla futbol sahası zihniyetine ihtiyacımız var. Tekrar daha fazla duyguya ihtiyacı var. Daha serbest antrenmanlarla kulüplere sokak futbolu kazandırılmalıdır. Oyuncularımız için yaratıcılık ve eğlence için daha fazla alan yaratmamız gerekiyor.”

Milli Takımlar Spor Direktörü Panagiotis Chatzialexiou, “Mümkünse hakemsiz geçsin. Oyuncular sadece çalışmayı öğrenmeli. En küçüğümüzün oyunlarda zaten yediye yedi oynamasına izin veriyoruz, bu yaşa uygun değil çünkü top hareketleri çok az ve verecekleri çok az karar var.

“Bambini’de (dört ila altı yaş arası) 2’ye 2 ve D-junior’lardan (11’den 13’e) 9’a 9 var, ancak biz yaş dostu antrenman yapmıyoruz. F-Youth’da 7’ye 7 oynanıyor. geliştirmeye elverişli değildir.

“Küçüklerimizin çok az top hareketi var ve nadiren karar vermek zorunda kalıyorlar. Analizimiz, yeteneklerimizin en az üçte birinin optimal düzeyde gelişmediğini gösterdi.”

Belçika FA – ve özellikle Antrenör Eğitimi Direktörü Kris Van Der Haegen – Almanya’nın bu genç yaş grupları hakkındaki son düşüncesini etkiledi.

TGG Podcast’te yer alan ve 2019 Gençlik Geliştirme Konferansımızda konuşan Van Der Haegen şunları söyledi: “Ana ilkelerden biri, ana aktörün oyuncu olmasıdır; teknik direktör değil, takım değil. O zaman çocuk futbolunda onların istediklerini yapmak zorunda olduğumuzu anlamak çok kolay.

“Biz buna kişiye özel yaklaşım diyoruz. karşımda kim var Oyuncunun özelliklerine bakın ve ardından ortamı onlara uyacak şekilde uyarlayın. Çocuklar, yetişkinlerin oynamak istediği şekilde değil, kendi tarzlarında futbol oynamak isterler. Bir çocuğu bir yetişkinin bisikletine bindirirseniz, “Sen deli misin?” derler. Ama futbolda böyle oluyor, çok genç yaşta 11’e 11 ya da 8’e 8 oynamalarını istiyoruz. Onu da beceremiyorlar.”

Eski İngiltere Rugby antrenörü Brian Ashton da bu konuda etkili olmuştur.

TGG’ye “Sokak oyunları çağında büyüdüm” dedi . “Yetişkin yok, koç yok, müdahale edecek kimse yok ve yaptığınız şeyi engelleyecek kimse yok. Sürekli değişen durumlara uyum sağlamak için kendimize ve kendi kendine öğrendiğimiz tekniklere baktık.”

Mayıs 2020’de Alman devleri Bayern Münih , U11’lere kadar gençleri almayacaklarını açıkladı, bu da taban kulüplerinin bundan önce gelişmeyle ilgileneceği anlamına geliyor .

ALMANYA, milli takımlarının son dönemdeki düşüşünü tersine çevirmeye çalışırken küçük taraf oyunlarına ve sokakların ruhuna vurgu yapacak.

Milli Takımlar ve Akademi Direktörü Oliver Bierhoff, geçen hafta ‘Dünyanın Zirvesine Dönüş’ (Zuruck an die Weltspitze) başlıklı iki saatlik bir DFB etkinliğini yönetti. Arka plan, şampiyon olarak girip ilk turda çıktıkları 2018 Dünya Kupası’nda kıdemli erkek takımının aşağılanmasıydı.

Ancak, odak noktasının çoğu gençlerin gelişimi üzerineydi. Sadece birkaç gün önce, Almanya’nın 17 Yaş Altı Portekiz’deki Torneio Internacional’ı dibi bitirmiş ve tüm maçlarını Hollanda, İspanya ve Portekiz’e kaptırmıştı.

Bierhoff, Almanya’nın gençlerinin artık Avrupa’nın en iyileri olmadığını kabul etti; bu, pek çok yabancı gencin – özellikle İngiltere’den – Bundesliga kulüpleri tarafından imzalanmasının kanıtladığı gibi.

Bierhoff, “Kulüpler genç İngilizleri, Fransızları ve Belçikalıları getirmeyi tercih ediyorsa, tek bir çözüm var – genç Almanların daha iyi olması gerekiyor” dedi. “Yetenek havuzumuzun tüm potansiyeline geri dönmemiz gerekiyor; genç takımlarımızı en iyi şekilde geliştirmemiz gerekiyor.

Almanya’da çok fazla yeteneğe sahibiz, ancak bu yetenekleri dünyanın en iyisi olabilecek olağanüstü oyunculara dönüştürmek büyük zorluk.”

Milli Takımlar Genel Müdürü Joti Chatzialexiou, “’Made in Germany’ bir kez daha onay mührü haline gelmeli” diye ekledi ve “devrimden değil, evrimden bahsediyoruz” diye ekledi.

SOKAK FUTBOLU

Bierhoff, Almanya’nın yeteri kadar yetenekli oyuncu yetiştirmediğini çünkü antrenmanların fazla resmileştiğini söyledi.

“Bireyselcilere yer lazım, daha fazla futbol sahası zihniyetine ihtiyacımız var” dedi. “Yine daha fazla duyguya ihtiyacı var. Daha özgür antrenmanlarla kulüplere sokak futbolu getirilmelidir. Oyuncularımıza yaratıcılık ve eğlence için daha fazla alan yaratmamız gerekiyor.”

Chatzialexiou, bunun gençlerin bazen kendi oyunlarını ve seanslarını organize etmeleri anlamına geldiğini söyledi.

Mümkünse hakemsiz gitmeli” dedi. “Oyuncular sadece çalışmayı öğrenmeli.”

Belki de akıllarında Bundesliga sansasyonu Jadon Sancho vardı, çünkü Borussia Dortmund kanat oyuncusu Güney Londra’daki Kennington’daki malikanesinin arkasındaki bir parkta oynamayı öğrendi ve kendisini bir sokak futbolcusu olarak tanımladı.

Almanya efsanesi Michael Ballack, ‘daha özgür’ oturumlara geçişi memnuniyetle karşıladı, ancak bunun DFB’nin yanlış yolda olduklarını kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

Chelsea ve Bayern Münih’in eski orta saha oyuncusu, “En iyi oyuncu olmak için olgunlaşmak için belirli bir bireysellik ve özgürlük gerekliydi” dedi.

Belçika’yı zirveye taşıyan koçluk devrimi

“Sonuçta fark yaratan oyuncular tam da bunu temsil ediyor: ana akımla yüzmeyen, kendi yollarına giden enfants korkunçlar. Bazen bağımsız düşünürler ve hareket ederler, bazen de kendi akıllarına sahiptirler.”

DFB, artık koçluğun üç ana ilkesi olacağını söyledi: bireysellik, esneklik ve dijitalleştirme.

DFB Akademisi Başkanı Tobias Haupt, “Toplumumuz değişti” dedi, “11 yıl önce dünya nüfusunun %2’sinin akıllı telefonu vardı, bugün ise bu oran %66.”

Bierhoff ekledi: “Durdurulamaz dijitalleşmeye akıllı cevaplar bulmalıyız. FIFA oynayanlar genellikle kendileri futbol oynamayı severler. Neden kulüp binasındaki konsolda birlikte oynayıp sonra sahada antrenman yapmasınlar?”

Sancho, kendi gelişiminde dijital medyanın öneminden bahsetti. “Ronaldinho, onu YouTube’da izleyerek benim üzerimde büyük bir etkiye sahipti” dedi, “diğer insanların gerçekten yapmadığı şeyleri yapardı.”

KÜÇÜK TARAFLI OYUNLAR

Chatzialexiou, Almanya’nın gençlerin gelişimine “daha fazla eğlence ve neşe getirmesi” gerektiğini ve küçük taraflı oyunların bunun önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Bu bağlamda Almanya, düzenli temas halinde oldukları yakın komşuları Belçika’dan özellikle ilham almıştır. TGG, geçtiğimiz yıl Belçika Teknik Direktörü Kris Van der Haegen ile gençlerin gelişimi konusunda küçük saha maçlarının önemini vurguladığı derinlemesine bir röportaj gerçekleştirdi.

Çocuklar, yetişkinlerin oynamak istediği şekilde değil, kendi tarzlarında futbol oynamak isterler” dedi. “Bir çocuğu bir yetişkinin bisikletine bindirirseniz, ‘Sen deli misin?’ derler. Ama futbolda böyle oluyor, çok genç yaşta 11’e 11 ya da 8’e 8 oynamalarını istiyoruz. Onu da beceremiyorlar.”

Chatzialexiou şunu itiraf etti: “En gençlerimizin oyunlarda yediye yedi oynamasına zaten izin veriyoruz, bu yaşa uygun değil çünkü top hareketleri çok az ve verecekleri çok az karar var.

“Bambini’de iki v iki (dört ila altı yaş arası) ve D-gençlerinden (11 ila 13 yaş arası) dokuz v ​​dokuz var, ancak biz yaş dostu antrenman yapmıyoruz. F-gençliğinde yediye yedi oynanıyor (yediden yediye sekiz yaşında) gelişmeye elverişli değildir.

“Küçüklerimizin çok az top hareketi var ve nadiren karar vermek zorunda kalıyorlar.

“Analizimiz, yeteneklerimizin en az üçte birinin optimum düzeyde gelişmediğini gösterdi.”