DÜZCE AMATÖR SPOR RUH ARIYOR

Düzce ilinde amatör spor kulüplerinde branşlarında en etkin spor futbol olarak %90 gibi ağırlığını taşıyor.

Amatör spor branşlarında futbol dışındaki dallardaki İl Temsilcilerinin bu sporlara eğilimi arttırmak için büyük çaba sarf ederken futbol da ise tam tersi kulüpler eğilimi var İl Temsilcisi formaliteden konumda duruyor.

Düzce ili kamu idaresi ile amatör spor üst kuruluşu olan Askf yönetiminin temasları minimum olması nedeniyle spor branşlarının gelişimi belli kişilerin bireysel katkılarına kalmış durumdadır.

Bir amatör spor kulübünde ruhun oluşumunda nitelik sırası

  1. Yönetici : Kulübün omurgasıdır. Yaşaması için cansuyu olan ve esasta arka planda duran kulübün en önceliklisidir. “Takımı herkes terk eder fakat o gidemez demirbaşıdır.” Maddi bir beklentisi olmayan ve kendi gelirini harcayandır. Kaybetme duygusu onda sadece müsabaka skorundan ibaret olup hayata bağladığı ve yaşam ümidi olduğu her yeni nesil ile dominant olmuş kişidir.
  2. Oyuncu : Amatör kulüplerde bu iki farklı açıdan bakılıyor
    • Bulunduğu bölgedeki gençleri spor ile birleştirerek onları ortamda serseri mayın gibi dolaşan kötülüklerden uzak tutulmasını sağlamak. Köyün, mahallenin gençlerini birey olarak olgunlaşmalarında ve birlikte başarmanın tutkusunu kazandırmak
    • Diğer ise yarış atı misali sadece kazanma vurgusu üzerinden sanki doğal hayatta yırtıcılarında bir yaşam alanında birlikte yaşadığı gibi bir denge olduğu vurgusuyla yol yürüyen iştahı kabarık doyumsuzluk yaşantısını ile yaşam ilkesi yaratmak.
  3. Malzeme ve Temel Gereksinimler : Amatör sporlarlarında yapılabilmesi için minimum seviyede de olmazsa olmaz malzeme ihtiyaçları vardır. Bunun yanında temel gereksinim olan bulunduğu bölgeye göre ulaşım ve yemek maliyetleri buna ilave edilen unsurlardır.
  4. Antranör :  Bir kulüpte belli branşlarda oluşturulan takımlar için maddi imkanlar dahilinde bazen ücretli çalışan bazende yöneticinin kendi imkanları ile yol yürüyerek sadece sözleşme anlamında teknik ekip olarak dalandırılan unsurdur.
  5. Malzemeci : Her spor dalında oynayan takımlar idman veya müsabaka öncesi sonrası malzemeler toparlanması hazırlanması için emek veren genelde maddi imkanlar el verenler hariç yöneticilerin canla başla yürüttüğü işlerdir.

Düzce ilinde amatör futbol kulüplerin temel sorunu destek alamamalarıdır. Amatör kulüpler arasında destek verirken eşit değil adil bir dağılım yapılması doğru yapılan uygulamadır. İl merkezinde bulunup yürüme mesafesinde sahalarda oynayan bir kulüp ile ilçelerden gelen kulüpler aynı görülerek sanki aynı maliyetleri varmış gibi düşünen bir yapı ile amatör futbol buğün bitme noktasına gelmiştir.

Öncelikle altyapı da yapılan bu hata nedeniyle şuan sadece merkezde bulunan kulüpler ile belediye kulüpleri dışında hiçbir kulüp bu liglere katılmamaktadır.

Düzce ilinde amatör takımlar net bi şekilde gözüken yönetici potansiyeli ile yürümektedir. Yönetici olmakla çalıştırıcı teknik adam olmak aynı şey olmadığı gibi bu konularda başarı sağlayamadığını Düzce ilindeki altyapıların sadece bir kısıtlı bir alana hitap etmesinden görünmektedir.

Bir cevap yazın