FUTBOLUN SORUNU KURALSIZLIK

TÜFAD Çanakkale Şube Başkanı aynı zamanda UEFA Pro lisans sahibi Teknik direktör Mustafa Metertem katıldığı Amatör Panaroma programında futbolun sorunlarına ilişkin açıklamalarına yer verdi.

Tecrübeli teknik adam Türk Futbolunun en büyük sorunun kuralsızlık olduğunu, özellikle alt yapılarda sistem olarak Dünya’nın gerisinde kalındığını ifade etti. Başkan Mustafa Meteertem Pandemi sürecinin ülke genelinde ve yerelde futbol camiasını etkilediğini ifade etti.

FUTBOL OKULLARINA DENETİMLER ARTTIRILMALI

Şimdi futbol okulları her yerde var. Fakat bu okulların denetimleri ne derece yapılıyor denetimler federasyon tarafından yapılmıyor. Eskiden Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği’nin denetimindeydi bunlar daha sonra yaz okulları kuruldu kulüpler kendi bünyesinde veriyor para karşılığında bunun haricinde gerekli eğitim veriliyor mu? Bu futbol okullarının denetimli olması lazım baktığınızda Galatasaray Futbol Okulu, Beşiktaş Futbol okulu buradaki mesele oyuncu potansiyeli. Sadece benim futbol okullarıyla ilgili para kazanmak açısından düşünüldüğünden endişe ediyorum neden mi, ek iş oluyor veya denetim olmadığı için bu takımların haricinde de futbol okulları açılıyor kulüplerin alt yapılarının futbol okulları var bunların denetime tabi olması lazım. Biri geçende bir futbol okulu çalıştırıyor bunun ne TÜFAD’la bağlantısı var ne TFF ile bağlantısı var, pandemide ben ne olacağım diyor burada ona sahip çıkanın şubesini aldığı kulüp olması gerekiyor. B

ANTRENÖRLERİMİZİN DURUŞLARI OLMALI

Antrenörlük ülkemizde de yurt dışında da şunu çok iyi bilmek lazım bugün antrenör arkadaşlarımız ülkemizde kazanan kim varsa profesyoneldir. Profesyonel liglerde antrenör olarak çalışmak farklı amatörlerde farklı ama amatör kümede de çalışan antrenör bunu meslek edinmişse, bundan para kazanıyorsa profesyonel antrenördür. Ama antrenörlüğü 2. Meslek, fazladan gelir getirecek diye düşünerek yapmak isteyen bir düşünce tarzı var ülkemizde bu tarzla açıkçası bu kurtlar sofrasında yer almasına insanın engel teşkil eder. Önemli olan bilgi olarak çok güçlü olması lazım insanın. Bana göre başarılı antrenörlerin önü açılmalıdır, başarılı antrenörde nasıl bir ölçüm olacaktır, liglerde çalışan antrenörlerin başarı durumuna göre antrenöre puanla beraber bütün antrenörlere bu kapıyı açmak da fayda var.

Arkasında siyasetçi, arkasında dayısı olan insanların, parsellenmenin karşısında oldum hep karşı çıktım onun için antrenörlerin de duruşu olması lazım, bunların etik hale gelmesi için kurallar koymak lazım, başarı kuralının antrenörün yol haritasını ortaya çıkarması gerekir. Yani amatör antrenörlerin derdi çok büyük, pandemi sürecinde amatör antrenörlerin işleri durdu, amatör antrenörlerin şuna dikkat etmesi lazım profesyonel gibi mukavele yapması lazım. Antrenörlerimizin amatör takımlarda da sigorta ettirilmesi gerekir çünkü bir zaman ayırıyorsa kişi, mesaisini veriyorsa aslında o kişi profesyoneldir.

TÜRK FUTBOLUNDA EN BÜYÜK SORUN KURALSIZLIK

En büyük sorun kuralsızlık, bir smokinin altına kot pantolon giyemezsiniz, düğüne giderken eşofmanla gidemezsiniz bunun gibi bir şey. Gün geçtikçe eğitememe, eğitilmeme problemimiz var çünkü kurallar olmadıktan sonra yaptırım gücü olmaz. Ülkemizde futbol alt yapısında her geçen gün çok fazla futbolcu çıkacağına bu sayı azalıyor neden azalıyor, mevcut olan milli takımımız Avrupa kupalarında oynayacak Türkiye Ligine koyduğumuz zaman çok net söylüyorum bizim takımımız zorlanır ilk 5’e girmeye.

Buradan ne çıkıyor ortaya teknik karakterimiz yok Türk futbolu yerden mi oynanıyor havadan mı oynanıyor fiziki alanla mı oynanıyor esasında amatör kümeden başlayan bir statüyle kurallarla kural zinciriyle bu işi kontrol altına aldığınızda ülke futbolu Avrupa’nın birçok yerinde oynayabilir. Ama bizde kuralsızlık var, amatör kümelerdeki çelişki, bölgesel kümelerdeki çelişki… Bölgesel liglerdeki sitem yanlış bir sistem bir takım 2. Oluyor ama küme düşüyor öbür tarafın takımı çok başarısız oynuyor ama ligde kalıyor bir kere bu statü saçma. Amatör kümeyle bölgesel ligin belirli kurallara konulması lazım eğer oyuncu yetiştirmek istiyorsanız. Eskiden süper gençler ligi vardı şimdi akademi ligi var, akademi ligi var da süper lig takımları akademi ligi yapsın ama yerel amatör kümelerde U’lu liglerden vazgeçilmesi lazım. Ben bunu Firuz Erdil hocamla da paylaştım, ’da yapabilirsin büyük kent ama Çanakkale’de U13 kategorisinde kaç tane yetenekli oyuncu var, zor bulursunuz. O takım lige çıkmak için U13 takımı kuruyor 1 tane yetenekli çocuk diğerleri, 11 tanesi yeteneksiz. Eski sistemdeki gibi 12-14, 14-16, 16-18 takımı oynatırsın amatör takımların hepsini lige katarsın hem de yetenekli çocukların maç yapması bile ona çok şey kazandırır bu sistemde. Profesyonel liglerde bu uygulanmıyorsa bile amatör liglerde bunun uygulanması lazım hem maddi olarak rahatlanır hem de yetenekler çok kuvvetli havuzda piyasaya çıkar.

ALT YAPILARDA SİSTEM OLARAK DÜNYA’NIN ÇOK GERİSİNDEYİZ

Alt yapıda dünyanın çok gerisindeyiz mesela Fenerbahçe’den bahsedelim kendi alt yapısında bir stoper yetiştiremiyorsa ülkedeki en üst düzey takımlarda bile bu alt yapı sistemi olmuyor demektir ben hepsini inceledim. Baktığımızda eksik olan çok ilgi alaka gösterilmemesi şimdi bir oyunun oynanması için çok iyi antrenman yapması, çok iyi tesislerde kalması çok önemli değil. Esas olan alt yapıdaki bir oyuncunun dünya, ülke futboluna kazandırılması için profesyonel A takımında sayı olarak ve dakika olarak fazla zaman alması gerekiyor.

Bunu özellikle de Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Genel Başkanımız İsmail Dilber’in de futbol federasyonuna sunmuş olduğu bildiride de var yani kural olarak bir genç oyuncuya dakika verilmesi lazım. Bana göre Dardanelspor’un geçmişte yapmış olduğu çalışmalardan aynı statüde Altınordu gibi bir takımların TFF para yardımı yaparak ülke futbolu güzelleşebilir, oyuncu kazanabilirsiniz. Alt yapı o şöyle yapıyor bu böyle yapıyor işte iyi çalışıyor oyuncu, hayır bunda en büyük eksiklik kast sorumluluğu. Nedir kast sorumluluğu oyuncu tekniğe göre bulunmuyor yani kast iyi yapılamıyor. Bugün ülkede binlerce cast kursu açılıyor adam çıplak gözle maç seyretmemiş sonra futbol nasıl kalkınacak diyorlar. Seminere alıp kursa sokmakla antrenör yetiştirilmez antrenör gidecek çıplak maçı seyredecek statü gereği böyle insanlara yani çıplak gözle maç seyretmemiş insanlara kast gereği antrenörlük belgesi veriliyor.

TÜRKİYE SPOR TESİSLERİ KONUSUNDA ZAYIF

Tesisler konusunda zayıf bir ülkeyiz bugün alt yapılara kural değişikliği yapılsa bir rakam verip o kadar oyuncu alt yapıda oynayacak denilse inanın futbol kulüplerinin bakış açısı değişir. Ülke futbolunda tesisleşmemiz zayıf bana göre yeterli değil, zayıf noktadayız. Futbol federasyonu oyuncu seçimine gerekli ilgi vermiyor.

Kaynak: Kalenin sesi

Bir cevap yazın